Of je houdt van science fiction boeken of niet. Dat is het sentiment. Boeken in dit genre kunnen zo erg verschillen dat je je afvraagt of het wel hetzelfde genre is. Daarom is hier een top 10 beste science fiction boeken voor volwassenen met veel verschillende soorten boeken.

10 Beste science fiction boeken voor volwassenen

1. Dune – Frank Herbert

Science fiction boek Dune cover.

Dune gaat over een universum dat zich 20.000 jaar in de toekomst afspeelt. Computers zijn verboden en pistolen worden amper meer gebruikt. De verslavende stof Spice biedt geestelijke verruiming en bovennatuurlijke krachten. Doordat de stof enorm zeldzaam is, is Spice ook een gewild betaalmiddel.

Wie de Spice beheerd, beheerst ook de economie en het universum. De verslavende stof zorgt voor veel spanning tussen verschillende adellijke families die allen een eigen planeet regeren. Wat de Spice zo speciaal maakt, is dat de stof alleen op de planeet Arrakis te vinden is.

Arrakis is een grote woestijn zonder water en wordt daarom dus ook wel Dune genoemd. Om het nog erger te maken, er leven enorme wormen onder de grond van Arrakis.

Huis Harkonnen moet na een lange tijd hun beheersing van Arrakis overdragen aan huis Atreides. Paul Atreides is nog maar een jonge jongen. Al snel breekt er chaos uit op Arrakis en is Paul de uitverkorenen om alles te herstellen.

Dune is het eerste boek in de origineel zesdelige serie geschreven door Frank Herbert. Er zijn, nadat Frank Herbert is overleven, nog meer boeken geschreven die zich in het Dune universum afspelen. Deze boeken zijn allemaal geschreven door zijn zoon Brian Herbert.

Naast boeken is er ook een Dune film gemaakt in 1984, deze was echter niet populair. Sinds 16 september 2021 is er een nieuwe verfilming van Dune te zien. Leuk weetje over Dune: Het eerste boek is het best verkopende science fiction boek ooit en heeft veel andere boeken en films (waaronder Star Wars) geïnspireerd.

Vraag je je af of je ook de film moet bekijken? Lees dan dan de volgende review:

Moet je Dune zien of het boek lezen? (Review)

Aanbeveling: Dune is een boek voor de meer ervarene lezer. Houd je van een klassiek science fiction boek die grote thema´s behandelt? Dan is dit boek een goede keus voor jou.

Je kan Dune aanschaffen via Amazon.nl voor €10

2. The Murderbot Diaries – Martha Wells

Cover eerste boek in de Murderbot Diaries, All Systems Red

Murderbot is een gevaarlijke robot die zichzelf heeft gehackt. De in origine moordenaar gaat een eigen leven leiden op zoek naar de betekenis van het leven. Murderbot gebruikt zijn vrijheid om te kijken naar… soap´s.

Door een soap over zorgzame mensen en robotten te zien krijgt hij vriendschappelijke en emotionele banden met mensen, wat hij ongemakkelijk vindt. In plaats van een gevaarlijke gewelddadige robot, is Murderbot juist grappig met veel menselijke eigenschappen.

Deze zesdelige novelle serie wordt ingeleid door ´All Systems Red´. Deze novelle heeft in 2018 onder andere de Nebula Award for Best Novella en de Hugo Award for Best Novella gewonnen voor beste Fantasy/Sci-Fi novelle van het jaar. De volgende drie novelle in The Murderbot Diaries werden in 2019 wederom genomineerd voor de Hugo Award for Best Novella. De schrijfster Martha Wells weigerde echter de nominatie van 2 van de drie.

Alleen Artificial Condition deed mee, en deze won de prijs. In 2021 won het vijfde boek Network Effect de Nebula Award for Best Novella. Op zijn zachts gezegd is Martha Wells dus al een erg succesvolle schrijfster geworden door haar boeken over de humoristische Murderbot.

Aanbeveling: Deze novelle serie is voor iedereen geschikt. Door de korte lengte van de boeken is dit een goede introductie in het science fiction genre. Ook een ervaren lezer kan veel uit dit boek halen. Murderbot zorgt voor een grappige tijd waar je geen spijt van zal krijgen.

All Systems Reds is op Amazon.nl te bestellen voor €13.

3. The Space Between Worlds – Micaiah Johnson

cover science fiction boek Space between worlds.

In de wereld van Space Between Worlds kunnen arme mensen reizen tussen verschillende parallelle universa. Cara komt uit een arm gezin en kan dus veel universes bezoeken. Ze woont in een mooi appartement op een laag niveau in het rijke, en door muren omringde, Wiley City door en voor haar werkgever.

Namens het bedrijf Eldrigde Institute haalt Cara data op in en van andere universa. In de parallelle werkelijkheid doet ze ontdekkingen die haar leven ondersteboven keert en haar wereld in gevaar brengt.

The Space Between Worlds is het debuut boek van Micaiah Johnson. In dit boek vecht Cara met haar identiteit, privileges en thuis. Daarnaast komen ook huiselijk geweld, zowel fysiek als psychisch, aan bod.

En om niet te vergeten is Cara een donkere vrouw die valt op andere vrouwen. Thema´s die heel erg relevant zijn en je op een nieuwe manier laten denken.

Aanbeveling: The Space Between Worlds is voor elke lezer geschikt. Voor een beginnend lezer is dit een goede introductie voor tot het Sci-Fi genre. Ervaren lezers herkennen het idee van een parallel universum wel, echter zitten aan het parallel reizen nieuwe regels.

The Space Between Worlds is te vinden op Amazon.nl voor €13,50

4. The Martian – Andy Weir

Cover the Martian. Dit boek wordt gezien als een va de beste science fiction boeken ooit geschreven.

Na een zandstorm zit Mark Watney in 2035 in zijn eentje vast op Mars. Al zijn crew leden hebben met een raket Mars verlaten. Ze zijn op weg terug naar Aarde met het idee dat Mark is omgekomen in de zandstorm.

Mark is gestrand en heeft geen mogelijkheid om een signaal naar de Aarde of naar zijn crewleden te sturen. Daarnaast heeft hij zeker de tijd niet om te wachten op een reddingsmissie. Mark weet zeker dat hij dood gaat aan een tekort aan eten, de harde omstandigheden op Mars, machines die kapot gaan en menselijke fouten.

Toch geeft de humoristische Mark niet op en vecht om te overleven. Als ingenieur en botanist maakt hij misschien zelfs kans.

The Martian is gepubliceerd door Andy Weir in 2011 en was zijn debuut boek. In 2014 kocht Crown Publishing de rechten en herpubliceerde het boek bij een nu groter geworden publiek. Vervolgens werd het boek in 2015 verfilmd door regisseur Ridley Scott.

Het bijzondere is dat Andy Weir The Martian in hoofdstukken schreef en gratis op zijn website publiceerde. Er waren veel fans die hem vroegen door te gaan met schrijven. Uiteindelijk werd het een heel boek.

Dezelfde fans wilde graag dat het boek te koop zou zijn. Daarom bracht Andy Weir het boek in 2011 uit op Amazon als kindle editie waar hij de minimale prijs van 99 cent koos. In drie maanden werd de kindle editie al 35.000 keer gekocht.

Op 2 maart 2014 kwam de hardcover editie van The Martian zelfs op de New York Times Best Seller list. De paperback versie deed het nog beter. In totaal stond deze versie 76 weken in de New York Times Best Seller list. Van deze 76 weken, stond The Martian er zelfs 19 op plaats 1.

Aanbeveling: Dit boek is een must read voor iedereen. Of je nou wel of niet van het science fiction genre houdt, dit boek móét je lezen. Het is grappig en, misschien onverwachts, realistisch. Mark Watney is een geweldig karakter waar je je echt in kan inleven. Beginnend of ervaren, het maakt niet. Dit is een van de science fiction boeken die je absoluut moet hebben gelezen.

5. Red Rising – Pierce Brown

Science fiction boek Red Rising cover

Darrow is een Red. In deze toekomstige beschaving geeft de kleur je rank in de maatschappij aan. Red is de laagste klasse. Darrow werkt samen met de andere Reds aan het oppervlakte van Mars om deze voor latere generaties leefbaar te maken. Hij komt er echter achter dat hij en de andere Reds zijn bedrogen.

Generaties geleden is hel al mogelijk geworden om op Mars te leven. Grote steden en parken spannen over Mars. De Reds zijn niks meer dan slaven van de heersende Gold klasse. Darrow zet zijn leven op het spel om tussen de heersende klasse te komen om daar een verschil te maken. Ook al moet hij daarvoor zijn eigen normen en waarden voor opzijzetten.

Red Rising is zowel de naam van het boek, uitgebracht in 2014, als van de driedelige serie. In februari 2014 bereikte het boek plaats 20 in The New York Times Best Seller list. De delen die volgde deden het nog beter in deze lijst. Het vervolgboek Golden Son bereikte in 2015 plaats 6 en Morning Star bereikte in 2016 zelfs plaats 1 op de beroemde lijst.

In 2014 kocht Universal Pictures de rechten om van Red Rising een film te maken. Dit project werd uiteindelijk geschrapt. Pierce Brown is in 2018 zelf begonnen met het maken van een eventuele tv serie van Red Rising en kondigde aan een regisseur en showrunner te hebben gevonden. Daarnaast is er in 2021 een bordspel van Red Rising uitgebracht.

Aanbeveling: Dit boek is geschikt voor jonge en oudere lezers. Er zitten veel thema´s in die jongere lezers meer zouden aanspreken. Zo is de hoofdpersoon 16 kaar oud. Maar als volwassene kan je dit boek ook prima lezen.

6. Foundation – Isaac Asimov

Foundation cover. Een van de eerdere science fiction boeken

De Galactic Empire regeert al 12.000 jaar. Maar nu is er een ernstig gevaar. Hari Seldon, oprichter van de revolutionaire wetenschap van de psychogeschiedenis (tak van wetenschap dat zich bezighoudt met de studie van de psychologische motieven achter historische gebeurtenissen), is de enige die in de toekomst kan kijken.

De toekomst is donker met barbaren en oorlogen die 30.000 jaar duren. Om dit te voorkomen verzamelt Seldon de beste wetenschappers en geleerde in het rijk. Hij brengt hen naar een planeet aan de rand van het heelal en dienen als hoop voor toekomstige generaties. Dit toevluchtsoord noemt hij the Foundation.

Foundation, geschreven door Isaac Asimov, bestaat uit vijf korte verhalen geschreven tussen 1942 en 1951. Later werden er nog twee vervolgen geschreven beide bestaande uit twee novelle.

Onder fans van de Amerikaanse Sci-Fi schrijver wordt de Foundation serie gezien als zijn beste serie. Tevens speelt zijn Robot series zich in hetzelfde universum af.

Asimov wordt gezien als één van de grote 3 uit de 20ste eeuw als het gaat om science fiction. Naast science fiction schreef Isaac Asimov veel wetenschappelijke boeken. Bij elkaar heeft hij ruim 500 publicaties op zijn naam staan

Aanbevolen: De Foundation series is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar die interesse hebben in het lezen van science fiction boeken.

7. Children of Time – Adrian Tchaikovsky

Cover Children of Time

De menselijke geschiedenis is in gevaar. De laatst overgebleven mensen zijn op zoek naar een nieuwe planeet na de vernietiging van de Aarde. Ze ontdekken een planeet die al klaar is gemaakt voor de mens. Echter is er een hoop veranderd sinds de laatste keer dat de planeet bezocht is.

Nieuwe bewoners hebben de planeet over genomen. En geen normale bewoners maar geëvolueerde spinnen. De twee soorten liggen op ramkoers en strijden met elkaar wie de echte erfgenaam van de planeet wordt.

Children of Time, uitgegeven in 2015, was meteen een hit. De novel werd onder andere geprezen door de Financial Times voor ´het aanpakken van grote thema´s—goden, messiassen, kunstmatige intelligentie en buitenaarderijkheid´.

In 2016 won Tchaikovsky met Children of Time de Arthur C. Clarke Award voor beste science fiction boek van 2016. In 2019 kwam er een vervolg uit genaamd Children of Ruin. In juli 2021 is er een optie met een regisseur gekomen voor een potentiële verfilming.

Aanbeveling: Dit moderne verhaal is voor iedereen geschikt. Naast de wel bekende science fiction aspecten bevat Children of Time ook de nodige fantasy elementen. Als je niet van spinnen en/of fantasy houdt, kan je dit boek maar beter overslaan.

8. 2312 – Kim Stanley Robinson

2312 Cover

Het is het jaar 2312. Het mensenras heeft zich inmiddels verspreidt over het hele zonnestelsel. Mars is de enige planeet wiens oppervlakte zo getransformeerd is dat er zonder pak en en helm te leven is. De manen van Jupiter en Saturnus zijn bewoonbaar met een pak.

Op Mercurius is het leven anders. Deze planeet heeft één dag die 58 Aardse dagen duren. De stad Terminator is de oplossing. Door de Zon wordt deze op rails naar voren gereden zodat deze nooit in volledig zonlicht staat.

In de stad Terminator vindt de eerste mysterieuze gebeurtenis plaats. Een onverwachte dood brengt Swan Er Hong in een andere wereld. Waar ze eerst werelden ontwierp, moet ze er nu ervoor zorgen dat dezelfde werelden niet worden verwoest.

Kim Stanley Robinson is beroemd geworden met zijn Red Mars trilogie. Alle drie de boeken hebben prijzen gewonnen voor beste Sci-Fi boek. En dat geldt ook voor 2312. In 2013 won 2312 de Nebula Award for Best Novel. Deze prijs wordt uitgereikt voor het beste science fiction boek onder de 40.000 worden uitgebracht in Amerika.

Kim Stanley Robinson stelt in dit boek vragen over de toekomst als: Waar wonen we in de toekomst en welk effect heeft dat op onze identiteit? Waarom verwoesten we onze eigen Aarde? Zijn toekomstige AI quantum computers goed genoeg om zelf te denken? En kunnen ze AI een gevaar vormen voor de menselijke beschaving?

Aanbeveling: 2312 is voor de ervaren Sci-Fi lezer. Ben je een fan van science fiction boeken waar ideeën worden besproken? dan zit je bij dit boek goed. De verhaallijn komt traag op gang en gaat vooral in over hoe de wereld in elkaar zit. Dit wordt gedaan door middel van kleine hoofdstukken van 1 tot 3 bladzijdes die een specifiek onderwerp behandelen.

9. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

Science fiction boek Fahrenheit 451 cover.

In de Amerikaanse toekomst zijn boeken verboden. ´Fireman´ hebben als baan alle bestaande boeken te vernietigen. Guy Montag is een Fireman. Naast boeken moet hij ook de huizen waarin de boeken zijn gevonden vernietigen.

Montag heeft een simpel leven en vraagt zich niet af waarom hij dit eigenlijk moet doen. Zijn vrouw maakt het ook niks uit, die zit de hele dag maar naar de televisie te staren. Wanneer hij een jonge buurvrouw ontmoet veranderd echter alles.

Zij vertelt Montag over een tijd waar niemand bang. Waar je informatie en ideeën uit boeken kan halen in plaats van de als maar nietszeggende televisie.

Dit klassieke science fiction boek is in 1953 geschreven. In 1967 werd het boek door de uitgever Ballantine Books gezuiverd. Woorden als hel, verdomd en abortus werden vervangen.

In totaal werden er 75 passages en 2 afleveringen veranderd. Zo werd een dronken man een zieke man. Dit werd allemaal gedaan zodat het boek als lesmateriaal aan leerlingen op scholen kon worden verkocht.

Fahrenheit 451 is in 1966 en in 2018 verfilmd. De laatste verfilming is door fans heel slecht ontvangen.
Nog een leuk weetje dan: de naam van het boek is de temperatuur (233 Celsius) waarbij papier in brand vliegt.

Aanbeveling: Waar sommige science fiction boeken echt voor gevorderde lezers is, is deze novel voor iedereen geschikt. Tenzij je een hekel aan klassiekers hebt.

10. Hyperion – Dan Simmons

Cover Hyperion

Op een wereld genaamd Hyperion, voorbij de wetten van de mens, leeft een beest genaamd Shrike. Sommige aanbidden hem, andere vrezen hem. De laatste groep wilt hem vernietigen. Armageddon, de verwoesting van de menselijke geschiedenis, staat op het punt te beginnen.

Terwijl het hele heelal oorlog voert, zijn er zeven bedevaartreizigers die opzoek gaan naar antwoorden op de raadsels van hun leven. Op de weg naar Hyperion brengt elke reiziger één wanhopige wens en één groot geheim. Één van hen heeft misschien het lot van de menselijkheid in zijn handen.

Hyperion, uitgebracht in 1989, won meteen de Hugo-Award in hetzelfde jaar. Het vervolg boek The Fall of Hyperion was ook heel succesvol maar viel echter net buiten alle prijzen. Er is al meerdere malen een aanzet gedaan de boeken te verfilmen. Die pogingen zijn tot nu toe nog niet afgerond.

Na de afronding van zijn studie in 1971 begon Dan Simmons al snel met het schrijven van boeken. Pas in 1982 werd hij succesvol toen hij zijn korte verhaal “The River Styx Runs Upstream” publiceerde. Toen hij Hyperion uitbracht, won het boek meteen een Twilight Zone Magazine competitie. Ondanks zijn succes werkte hij nog als docent tot 1989. Naast science fiction schrijft Dan Simmons ook horror, dat trok ook Stephen King zijn aandacht die Dan Simmons boeken prees.

Aanbeveling: Dit boek met toch wat Fantasy elementen is een aanrader voor iedereen. Het eerste boek volgt een aantal verschillende personages. Mocht je niet houden van veel perspectieven, dan kan je dit boek beter overslaan.

Meer science fiction boeken

Dit is natuurlijk maar een klein deel van alle geschreven science fiction boeken (over ruimtevaart). Ik raad daarom aan om een account aan te maken op een website als Goodreads. Deze website geeft aanbevelingen op basis van je gelezen boeken. Houdt je maar van een specifiek soort Sci-Fi? Dan raadt Goodreads alleen maar dat soort science fiction boeken aan. Kijk daar ook vooral als je science fiction boeken over ruimtevaart wilt lezen.