Zwarte gaten zijn in elkaar gestorte sterren die zo zwaar zijn, dat niks meer zijn zwaartekracht kan ontsnappen. Zelfs licht kan een zwart gat niet ontsnappen. Al een lange tijd geleden hebben wetenschappers de hypothese dat zwarte gaten zouden kunnen bestaan.

Het is echter lastig om onderzoek te doen aan zwarte gaten aangezien je ze niet ziet, licht kan immers een zwart gat niet ontsnappen. Toch zijn er al veel dingen over zwarte gaten bekend. Maar wat zou er gebeuren met ons als de zon plotseling zou veranderen in een zwart gat. Dit is pure fictie aangezien de zon evolueert in een witte dwergster.

De Aarde blijft in een baan rond het zwarte gat

Het nieuwe zwarte gat is veel kleiner dan de Zon. De Zon heeft een straal van wel 696.340 kilometer. Als deze zou worden vervangen door een zwart gat met dezelfde massa, heeft dit zwarte gaat een straal van maar 3 kilometer. Vanaf een grotere afstand dan 3 kilometer kan licht dit zwarte gat wel weer ontsnappen. Ondanks dat de zon nu verandert in een zwart gat dat vele malen kleiner is dan de Zon, zal de Aarde nog steeds om het Zon-zwarte-gat heen draaien. Dit komt omdat het volume van een object geen effect heeft op de zwaartekracht.

Dus ondanks dat het zwarte gat veel kleiner is, trekt het gat net zo hard aan de Aarde als de Zon dat nu doet. Dit betekent ook dat de andere planeten hetzelfde blijven draaien. Hierdoor verandert er eigenlijk niks in het zonnestelsel, alles blijft op de plek waar het nu is. Mercurius blijft het dichtst bij het zwarte gat en de maan draait nog steeds hetzelfde om de Aarde.

IJskoud en pikkedonker

Je kan verwachten dat als de zon een vermogen heeft van 3,85*10²⁶ Watt, dat een zwart gat voor een heel andere leefomgeving zorgt. Het zwarte gat straalt in tegenstelling tot de Zon geen energie uit. Het wordt dus snel heel erg donker en koud. De afstand van de Aarde tot de zon is ongeveer 8 lichtminuten. Dit houdt in dat we nog 8 minuten langer van de Zon kunnen genieten wanneer deze transformeert in een zwart gat. Het licht heeft immers 8 minuten nodig om de Aarde te bereiken.

Daarna wordt het abrupt donker. Het ene moment is het licht, en het andere moment is het zo donker als dat mogelijk is. Het enige licht komt nu van lampen en de sterrenhemel. De maan en andere planeten zijn nu niet meer zichtbaar. Deze werden eerst belicht door de Zon. Er is nu echter geen sterk genoegen lichtbron om deze te kunnen zien.

Planten gaan dood door de afwezigheid van licht waardoor ze geen fotosynthese meer kunnen uitvoeren. Dieren kunnen geen planten meer eten en sterven uit. Een paar mensen zullen op inventieve wijze nog een paar maanden kunnen overleven maar sterven uiteindelijk aan een tekort aan eten.

Een andere bijkomstigheid is dat het heel erg koud wordt. Zonnestralen zorgen ervoor dat de Aarde opwarmt. De Aarde zal dus langzamerhand al zijn energie verliezen aan het heelal. Binnen een jaar zal de temperatuur dalen naar -73°C. De bovenste laag van de oceanen zullen het water eronder voor honderd duizenden jaren nog isoleren zodat ze vloeibaar blijven. Maar ook de oceanen worden langzamerhand helemaal ijs. Er zal een evenwichtstemperatuur optreden van -240°C. De enige energie bron is nu nog de warmte die wordt opgewekt door de binnenkant van de Aarde. Bij deze temperatuur van -240°C bevriest ook de lucht en zal naar het oppervlakte vallen.

Mocht je tot dit moment op wonderbaarlijke wijzen hebben overleefd, krijg je nu te maken met kosmische straling. Dit is bijvoorbeeld UV-straling. Maar ook kleine deeltjes zoals elektronen die tot een hele hoge snelheid zijn gekomen behoren tot kosmische straling. Deze straling wordt nu niet meer tegen gehouden door de lucht.

De verandering van de Zon in een zwart gat is dus een hele koude, saaie wereld. Gelukkig hoeven we ons niet voor te bereiden op deze situatie.

We moeten ons echter wel voorbereiden op de gevaren van zonnewinde. Wil je hier meer over leren? Deze hebben namelijk alles te maken met de woeste atmosfeer van de Zon.